NOVA DIMENZIJA MUŠKOSTI

LEČENJE FIMOZE

preko 20 godina iskustva

 


Urološko-seksološka ordinacija Potencijal

 

 

 


Pitajte nas putem e-maila

 

Dr Gordan Popović
odgovara na pitanja.

 

 

 

 


Pratite nas na
Facebook-u

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koje su komplikacije fimoze?

Stručni konsultant: Dr Gordan PopovićOtežano održavanje higijene dovodi do infekcije. Ona se karakteriše pojavom svraba, crvenila, bolova i otoka kože glavića i prepucijuma. Pored toga, infekcija pogoduje nastanku prekanceroznih stanja pa i pojavi karcinoma glansa (glavića) i prepucijuma. Nastali karcinom se teško leči, može biti neophodna delimična ili potpuna amputacija (odsecanje) penisa a ne retko ima i smrtni ishod.

Dakle, prisustvo fimoze povećava rizik od nastanka raka penisa.

Ovde treba imati u vidu i druge faktore koji prema nekim ispitivanjima dodatno povećavaju rizik od nastanka karcinoma penisa, a to su:

-prisustvo polnih bradavica

-više od 30 seksualnih partnera

-pušenje cigareta.Pušenje cigareta je bez svake sumnje naučno dokazano kao faktor koji povećava rizik od nastanka raka penisa. Bliže o tome možete pogledati u naučnom radu (engleski jezik) u BRITISH JOURNAL OF UROLOGY na strani http://www.cirp.org/library/disease/cancer/harish/ kao i na strani http://www.cirp.org/library/disease/cancer/hellberg1/

 

 

 

Rak penisa

 

Pored toga fimoza može da:

-smeta normalnom odvijanju seksualnog odnosa,

-posredno, može da dovede do poremećaja potencije pa i impotencije

-predstavlja i mogući izvor infekcije kako za muškarca tako i za ženu.


-može da dovede do komplikacije koja se zoveparafimoza

Dakle, fimoza je jedno banalno oboljenje koje se vrlo brzo i lako leči malom hirurškom intervencijom, ali ako se zapusti može da da veoma ozbiljne i opasne komplikacije.

 

 

Relativna fimoza i parafimoza

 

 

Kod relativne fimoze prevlačenje kožice je moguće ali je otežano. Obično u opuštenom stanju penisa kožica može da se prevuče preko glansa ali pri erekciji je to izrazito otežano ili sasvim nemoguće.

 

 

 

Na ovim fotografijama vidimo znatno suženje u vidu prstena ispod glavića penisa (žuta strelica). Pored toga na trećoj fotografiji vidi se i kratak frenulum tj. uzica ispod glavića penisa (crvena strelica)

 

Ovakvo stanje se često komplikuje nastankom uzdužnih malih pukotina na mestu suženja. Te pukotine jako bole i pogoduju nastanku infekcije. Takve pukotine teško zarastaju, a kada zarastu dovode do još jačeg suženja. To je razlog zašto se postojeće suženje vremenom sve više pogoršava. U nadi da će se situacija popraviti ljudi koriste razne masti ili ocekuju da će se vremenom problem rešiti sam od sebe. Međutim obično se dešava suprotno: dolazi do postepenog pogoršanja-suženje je sve jače i pre ili kasnije obično bude neophodna hirurška intervencija. U tom iščekivanju muškarci provedu više meseci, pa i godina. Za to vreme imaju bolove , neprijatnosti pri seksualnom odnosu, rizikuju pojavu infekcije itd. Zato ne treba previše oklevati sa operacijom kada to okolnosti nalažu!

Na slici vidimo beličaste uzdužne pukotine na mestu suženja.

 

Relativna fimoza može da dovede i do još jedne komplikacije, a to je PARAFIMOZA.

Parafimoza je stanje kada se kožica prevuče unazad i tu se "zaglavi", tj. ne može da se vrati preko glavića penisa. Zbog pritiska koji tako prevučena, a sužena kožica vrši na krvne sudove dolazi do otoka glavića i kožice tako da stanje postaje sve teže i teže. Takvo stanje zahteva hitnu urološku intervenciju!

 

To je još jedan razlog zašto se treba obratiti urologu da da svoje mišljenje o neophodnosti operacije.Ukoliko urolog proceni da ja rizik of komplikacija veliki ne treba odugovlačiti jer se na taj način izlaže nepotrebnom riziku i umanjenju kvaliteta života.

 

 

Parafimoza. Vidi se otok prepucijuma ispod glansa penisa koji je takođe lividan i otečen

 

 

 

 

 

 

Za detaljnije informacije o impotenciji, stručne savete ili zakazivanje pregleda i kontrola, obratite se našem stručnom konsultantu telefonom:

 

+381 11 2183 980 ili +381 63 201 101

 

u periodu od 10 - 18 h radnim danom

 

E-mail sa vašim pitanjem mozete poslati ovde.