logo

FIMOZA - NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA

Stručni konsultantDr Gordan Popović

 

-Šta je to "fimoza"?

Fimoza je otežano, ili potpuno onemogućeno prevlačenje kožice penisa preko glavića penisa, glavić penisa se ne može osloboditi. To pravi smetnje pri seksualnim odnosima i otežava održavanje higijene. Pored toga postoji i situacija kada je uzica sa donje strane glavića kratka pa pri prevlačenju kožice ta uzica vuče glavić na dole i izaziva bolove. Mogu se stvarati male pukotine koje bole i teško zarastaju.

 

-Koji su simptomi fimoze?

Ne mora biti nikakvih simptoma. Ipak, pre ili kasnije dolazi do infekcije, svraba, crvenila, bolova i otežanog mokrenja.

 

-U opuštenom stanju penisa mogu da prevučem kožicu, a pri erekciji ne. Da li treba nešto da preduzmem u vezi sa tim?

Takvo stanje sprečava kvalitetan seksualni odnos. Takva kožica je podložna pucanju, a pukotine koje nastanu teško zarastaju i dosta bole. Kada jednom zarastu onda je prevlačenje kožice još teže sve dok postane nemoguće i pri opuštenom stanju. Tada se stvaraju uslovi za nastanak infekcije sa svim daljim komplikacijama.

 

-Imam 60 godina, a problem sa fimozom mi se javio pre dve godine. Mislio sam da takav problem imaju samo deca ili mladići pa me je bilo sramota da se javim urologu. Šta predlažete?

Nema razloga za stid. Fimoza može biti urođena, ali se može javiti i u bilo kom životnom dobu. Što pre uradite operaciju koja je jedino pravo rešenje i time ćete trajno rešiti taj problem i poštedeti sebe daljih muka.

 

-Imam fimozu, ali nemam nikakve bolove. Zašto bih onda išao na operaciju?

Bolovi nisu jedini razlog za brigu. Mnogo važnije su komplikacije do kojih fimoza može da dovede. Otežano održavanje higijene dovodi do infekcije a ona pogoduje nastanku prekanceroznih stanja pa i pojavi karcinoma glansa i prepucijuma. Nastali karcinom se teško leči, može biti neophodna delimična ili potpuna amputacija (odsecanje) penisa a ne retko ima i smrtni ishod. Dakle, jedno banalno oboljenje koje se vrlo brzo i lako leči malom hirurškom intervencijom ako se zapusti može da da veoma ozbiljne i opasne komplikacije.

 

-Imam fimozu i hteo bih da se rešim tog problema, ali ne želim da ostanem bez kožice. Postoji li takva mogućnost?

Postoji. Mada nije uvek moguće primeniti takav hirurški zahvat koji ce ujedno i rešiti problem i sačuvati kožicu a time i nepromenjen izgled penisa, često je to moguće izvesti. Takva operacija ne predstavlja rutinsku intervenciju, ali ukoliko uslovi to dozvole moguće je izaći u susret takvoj želji pacijenta.

 

-Da li je fimoza samo estetski problem ili mogu da se jave i ozbiljnije komplikacije?

Kako je napomenuto u odgovoru na neko od prethodinih pitanja, komplikacije fimoze mogu biti izuzetno ozbiljne, pa čak i fatalne. Zbog otežanog ili onemogućenog prevlačenja kožice preko glansa penisa može doći do razvoja infekcije. To pogoduje nastanku prekanceroznih stanja iz kojih se dalje može razviti rak penisa. To oboljenje može imati fatalan ishod, ili ako pacijent preživi, lečenje zahteva delimično ili potpuno odsecanje penisa. Sve se to može izbeci jednom malom hirurškom intervencijom koja je praktično bezbolna i sa minimalnim rizicima.

 

-Kada operišem fimozu, da li ću imati problema zbog preosetljivog glavića?

Iako su se praktično svi pacijenti pre operacije plašili da ce imati ovaj problem, posle urađene intervencije nikada niko nam se nije obratio sa takvom žalbom. Milioni ljudi širom sveta nemaju kožicu preko glavića penisa i to im ne pravi nikakvu smetnju.

 

-Da li ću imati problema sa potencijom posle operacije fimoze?

Takva operacija nema direktno veze sa potencijom i ne može se desiti da se zbog nje kasnije jave bilo kakve teškoće sa erekcijom. Dakle, impotencija ne može biti posledica ovakvog hirurškog zahvata. Bliže o impotenciji pogledajte ovde

 

-Hoce li mi kraće trajati odnos posle operacije fimoze? Da li ću brže svršavati?

Naprotiv. Većina naših pacijenata koji su ranije imali problema sa kratkim trajanjem seksualnog odnosa tvrde da posle odstranjenja kožice imaju izvesna poboljšanja u tom smislu.

 

-Da li ću imati bolju potenciju posle operacije fimoze?

Iako sama operacije nema direktnog uticaja na mogućnost postizanja erekcije, postoje objektivne šanse da će pacijenti posle takve intervencije imati kavalitetniji seksualni život. Uklanjaju se smetnje koje su ranije postojale u smislu slabijeg osećaja glansa penisa, eliminiše se strah od nastanka pukotina na kožici i bolova koji takvo stanje prate itd., što sve skupa pozitivno utiče na potenciju muškarca.

 

-Koliko traje sama operacija i da li je bolna?

Operacija se radi u posebnoj vrsti anestezije, potpuno je bezbolna i obično traje 25-30 minuta. I kada prođe dejstvo anestezije takođe nema nikakvih bolova.

 

-Koliko traje oporavak posle operacije fimoze?

U zavisnosti od vrste operacije koja se uradi, kao i od samog organizma pacijenta, oporavak traje 2-4 nedelje. Za to vreme pacijent normalno živi, dakle nema potrebe za mirovanjem i bavi se svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima. Jedino nisu dozvoljeni seksualni odnosi i kupanje u bazenu ili moru.

 

Za detaljnije informacije o impotenciji, stručne savete ili zakazivanje pregleda i kontrola, obratite se našem stručnom konsultantu telefonom: 

+381 63 201 101 ili +381 63 201 101 

u periodu od 10 - 18 h radnim danom 

E-mail sa vašim pitanjem mozete poslati ovde.